טעמים וטעימות

משוודיה באהבה

רוצים להפתיע את העובדים עם ארוחה שוודית אותנטית?

“סמורגוסבורד”,”גרבלקס”, “קוטבולר”, “פרינסקורב”,”קלדולמר” , “פרינססטורטה”, “לוסקאטר”? נשמע לכם כמו מילים בסינית?

אייל גרש, בשלן ו”שבדיולוג” מביא ארצה את בשורת המטבח הסקנדינבי-שבדי ומזמין את הסקרנים להגיע לביתו בסוף כל חודש ולגלות את הטעמים המופלאים של תרבות האוכל הסקנדינבית. הוא גדל בישראל ובסן פרנסיסקו בסביבה קולינארית עשירה, כאשר הבולטת שבהן היא המטבח הסקנדינבי, דרכה נדבק ב-“חיידק” הבישול והאפייה. במשך השנים ביקר פעמים רבות בסקנדינביה בכלל ובשבדיה בפרט, טייל ברחבי המדינה בקיץ ובחורף, טעם מאכלים קלאסיים והחל לחבר את הידע עם המעשים כאשר בישל עם שפים שבדים. “כילד, הסקרנות שלי לגבי התרבות השבדית הגיעה דרך המוסיקה (בעיקר מלהקת ABBA) והאוכל. במשך השנים התחברתי לתרבות והעמקתי את ההבנה בה כאשר השתתפתי בסדנאות בישול ואפיה בשבדית. ביקרתי בעיירות קטנות, נפגשתי עם בשלנים סקנדינביים אשר העשירו אותי בידע קולינארי וחיברו אותי לתרבות, למוסיקה ולמנהגים השבדים”. בזכות החיבור העמוק ואהבתו הגדולה לתרבות האוכל הסקנדינבי, גרש החליט כי הגיע הזמן שהישראלים ייחשפו לתרבות ולמאכלים שבדיים ולא רק באמצעות ביקור ברשת הרהיטים העולמית IKEA וטעימת הקציצות והעוגיות השבדיות שלאחר מסע הקניות.

לכן, החליט לפתוח את ביתו בכל סוף חודש, ביום שישי, לארוחת ערב שבדית בסגנון ה-“סמורגוסבורד”- ארוחת מזנון שבאופן מסורתי כוללת ארבעה חלקים: החלק הראשון כולל מגוון של דגים, בחלק השני והשלישי מוגשים בשרים קרים, ומנות בשריות חמות, והחלק הרביעי כולל מבחר קינוחים שבדיים.  בתפריט “סמורגוסבורד” החורפי  של גרש יוגשו: במנות הפתיחה: סלמון מעושן עם ביצים מקושקשות וקוויאר, סלמון מעושן עם חזרת מצע לחם פריך, סלט תפוחי אדמה עם ביצים, שומר וסלמון מעושן, סלט ירוק עם גבינת עיזים ואוכמניות , סלמון מעושן עם בצל על בצק פילו אפוי, הרינג ברוטב קארי ותפוחים, הרינג ברוטב שום קלוי, סלט שומר עם כוסברה ושמיר, סלמון אפוי ברוטב צלפים, אנשובי ושמיר, גרבלקס עם שמיר וסלק מוגש ליד חרדל ביתי בוויסקי וקפה.ובמנות החמות:רצועות עוף במרינדת כמון וזעפרן, קציצות שבדיות מלכותיות עם פירה תפוחי אדמה וריבת לינגון, מרק סלמון וקרם עם זעפרןלקינוח: עוגת הנסיכה השבדית “פרינססטארטה” עוגת ספוג אוורירית שבדית מסורתית המורכבת משכבות של קרם וניל, ריבת פטל חמצמצה, קצפת אוורירית והכל מצופה בשכבה דקה של מרציפן, מאפי שמרים עם זעפרן ווניל, מאפי שמרים עם הל וקינמון, עוגת אורז וזעפרן עם ריבת אוכמניות, עוגת גבינה שבדית קלאסית מ-Småland, עוגיות ג’ינג’ר שבדיות לצד משקה וודקה וניל עם סיידר ומשקה חג מולד גלוג (Glögg).

ארוחת הפתיחה תתקיים ביום חמישי ה-19/12 בביתו של גרש בגבעתיים בהשתתפות נציגים מהשגרירות השבדית בארץ. ארוחת זו תשיק את סדרת הארוחות שתתקיימנה מדי חודש בהמשך, עבור הקהל הרחב, עם תפריט המשתנה לפי עונות השנה וחגים מיוחדים – בהרשמה מראש. מספר המקומות בכל ארוחה מוגבל!

להזמנת מקומות לארוחות החודשיות אצל אייל גרש בטלפון: 054.839.5469

על הכותב

ממו מגזין

ממו מגזין

השאר תגובה

דלג לתוכןכפתור לפתיחת תפריט נגישותHandicapped logo whiteHandicapped logo black

תפריט נגישות

הצהרת נגישות